меню

Най-добрите и най-необходими плъгини за WordPress през 2022 г.

Кои са най-добрите и най-необходими плъгини за WordPress през 2022 г.?

В тази статия ще разискваме въпроса за най-качествените плъгини (добавки/разширения), които да оптимизират уеб сайта ви, да го предпазят от уязвимости и вируси, да го направят печеливш и да го оптимизират, за да е лесен за ползване от вашите посетители.

Независимо дали имате опит с изграждането на уеб сайтове с платформата WordPress или тепърва започвате да градите първия си проект, повече от ясно е, че уеб сайтът, по подобие на компютър, се нуждае от стабилност и защита.

Освен за защита на вашия уеб сайт, плъгините могат и трябва да служат и за неговия перфектен външен вид. Първото нещо, което посетителите виждат, е структурата на уеб сайта, поради което е изключително важно той да бъде изчистен, подреден и да не натоварва очите на четящия. Важно е да инсталирате плъгини за WordPress, които са съвместими с вашата версия на платформата и които се обновяват редовно.

Статията ще бъде подредена под формата на топ 10 на най-добрите и необходимите WordPress плъгини през 2021 г. Започваме с номер 10.

10. Classic Editor/Класически редактор

Класическият редактор за WordPress (Classic Editor) е официална добавка за платформата, разработена от нейния екип. Чрез нея можете да възстановите предишния изглед на редактора. Голям плюс е, че администраторът на сайта може да даде свобода на всеки автор сам да определя редактора, с който да създава своите текстове. Това е чудесна функция, ако авторите в сайта имат различни предпочитания.

Много хора предпочитат стария редактор, така че не е изненада, че до момента той е изтеглен от над 5 милиона потребители от цял сват.

 

9. Social Media and Share Icons (Ultimate Social Media)

Social Media and Share Icons (Ultimate Social Media) е добавка, която ще ви помогне да свържете вашия уебсайт със социалните мрежи. За да имате повече посещения и да комуникирате с по-голяма група от хора, е ключово да се възползвате от плюсовете, които тези мрежи дават.

С този WordPress плъгин можете да внедрите иконки на уебсайта ви за RSS поток, имейл, Фейсбук, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Instagram, Youtube и много други, с които хората могат лесно да споделят съдържанието ви и да го популяризират. Можете да избирате и от голям набор от различни дизайни, както и да внедрите ваши собствени иконки. Има и опция, която позволява на читателите ви да се абонират за новини чрез имейл.

Добавката има безплатна и платена форма, като с втората можете да отключите допълнителни функции. Плъгинът има над 200 000 активни инсталации към момента.

8. Imagify

Imagify е плъгин за WordPress, който ще намали драстично размета на вашите снимки, което е ключово за скоростта на зареждане на уебсайта ви. Огромен плюс е, че добавката използва формула, която не намалява качеството на изображенията ви. С Imagify можете да конвертирате/промените типа на изображенията към WebP, което намалява размера на вашия сайт и намалява времето за зареждане. Това определено ще подобри и вашето SEO (оптимизиране за търсещите машини в интернет), което е ключово за търсачката на Google, например. А колкото по-добро SEO имате – толкова повече посещения ще има вашият сайт.

Приложението работи и с WooCommerce, за което ще стане дума по-нататък в статията.

Към момента Imagify има над 500 000 активни инсталации.

7. MonsterInsights – Google Analytics Dashboard for WordPress

MonsterInsights – Google Analytics Dashboard for WordPress е най-доброто решение за анализ на посещенията на уебсайта ви. Приложението проследява броя на посетителите и предоставя още много важна информация за начина, по който те използват сайта, което може да ви даде идеи как да оптимизирате съдържанието си, което ще води до повече посещения и повече продажби. Приложението използва данни от Google Analytics, като внедряването на услугата към добавката и към WordPress става много лесно.

За разлика от много други плъгини за WordPress, тази добавка позволява на собствениците на WordPress блог да използват богата гама от Google Analytics функции.

Това е най-популярният WordPress плъгин, който има над 3 000 000 активни инсталации.

6. Contact Form 7

Contact Form 7 е чудесна и необходима добавка за WordPress, чрез която ще можете лесно и удобно да се свържете с посетителите на вашия уебсайт. Плъгинът работи и с добавката Akismet, за която ще стане дума по-нататък в статията. Contact Form 7 идва и със страница за често задавани въпроси, което ще улесни всеки собственик на блог.

Получаването на информация и въпроси от вашите посетители е ключово за успеха на вашия бизнес, затова тази WordPress добавка е важна за вас и за вашето развитие.

Към момента плъгинът е инсталиран на над 5 000 000 сайта.

5. WP-Rocket

WP-Rocket е задължителен инструмент по пътя към успеха. Този плъгин оптимизира файловете на вашия уебсайт, което подобрява скоростта, а пък това подобрява и вашето SEO. Плановете му започват от 49 долара за една година. Голям плюс е, че е подходящ и за хора с по-скромен опит с WordPress плъгини. Инсталира се лесно, в рамките на няколко минути. Кеширането на страниците е включено автоматично, така че не е необходимо да правите това ръчно. Освен това добавката включва още функции за по-добре индексиране на уеб сайта Ви в търсачките, а както казахме по-рано – колкото повече посещения, толкова повече продажби.

4. WooCommerce

WooCommere системата се използва за направата на онлайн магазини и за продажби на стоки. Чрез тази добавка можете да внедрите тази система във вашия WordPress сайт. Основата на тази платформа е базирана на безплатен код, което означава, че вие имате пълната собственост върху вашия онлайн магазин.

Няма как да не споменем и гъвкавите опции, чрез които получавате плащанията от онлайн магазините Ви. От кредитни карти до онлайн услуги като PayPal, Stripe и много други. Лесно можете да организирате и начините на доставка до вашите клиенти. Към момента приложението се използва от над 5 000 000 души.

3. UpdraftPlus WordPress Backup

UpdraftPlus WordPress Backup е най-доброто решение за създаване на резервни копия на вашия сайт, както и за възстановяване на сайта ви към по-задна дата. За да управлявате и развивате успешен уеб сайт или бизнес, тази WordPress добавка е задължителна за вас. Към момента над 3 000 000 души го използват. Можете да съхранявате файловете Ви към следните платформи: Dropbox, Google Drive, Amazon S3 , UpdraftVault, Rackspace Cloud, FTP, DreamObjects, Openstack Swift, и по имейл. А чрез платената форма можете да съхранявате и в Microsoft OneDrive, Microsoft Azure, Google Cloud Storage, Backblaze B2, SFTP, SCP, и WebDAV.

За съжаление WordPress, както всяка такава платформа, може да бъде уязвима към хакерски атаки. Поради тази причина съхраняването на резервни копия е ключово и задължително условие за успешен уеб сайт или бизнес.

2. Akismet

Akismet е една от най-добрите и задължителни WordPress добавки. Плъгинът Ви предпазва от спам коментари, което може да Ви спести време и усилия, както и да предпази вашите читатели от нежелани коментари, генерирани от спам ботове. Възможно е да се справите с тях и като въведете задължителна проверка от модератор, преди коментарът да бъде публикуван. Недостатъкът е, че когато вашият уеб сайт се развие, това ще Ви отнема прекалено много време. Akismet върши тази работа вместо вас, като отсейва за преглед потенциални коментари, които може да не са спам. Големи плюсове са, че плъгинът е разработвам от компанията, която притежава WordPress, и че приложението е напълно безплатно за лични блогове, като е необходимо бизнес и комерсиалните сайтове да си закупят „платен ключ“.

Към момента приложението се използва от над 5 000 000 уеб сайта.

1. Yoast SEO

Yoast SEO е един от най-добрите и най-необходими WordPress плъгини. С него можете да създавате цялостното SEO на всяка страница от Вашия сайт, за да са оптимизирани за интернет търсачките. А както казахме по-горе, това е ключово за броя посещения и за броя продажби. Добавката предоставя безплатна и платена версия, като платената струва 89 Евро на година.

Приложението включва инструменти за изработка на канонични уеб адреси, мета тагове, напреднала XML карта на сайта (тя помага за по-лесното разгадаване на структурата на сайта Ви от търсачката на Google), както и много други.

Приложението е инсталирано на над 5 000 000 WordPress инсталации.

Бонус: Classified Listing – Classified ads & Business Directory Plugin - WordPress Плъгин за обяви

Чрез този WordPress плъгин можете лесно да създадете система за обяви във вашия уеб сайт. Интерфейсът е направен така, че да бъде удобен както за администраторите, така и за вашите клиенти. Освен това страницата с приложението ще бъде и оптимизирана за работа с мобилни устройства. Други чудесни и полезни функции са търсене по карта чрез Google Maps, подреждане по категория, ценова рамка и много други. За допълнителни печалби можете да внедрите и реклами от Google Ads.

 

Това бяха най-добрите и най-необходими плъгини за WordPress през 2022 г. Можем да заключим, че чрез тяхното внедряване във вашата WordPress система, сайтът Ви ще бъде по-добре оптимизиран, по-лесен за навигиране, предпазен от ботове и от хакерски атаки, достъпен за контакти, лесен за споделяне във социалните мрежи и готов за повече посещения, продажби и печалби!
Сподели сега
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest